Digital Elite Camp: de moeite waard?

Als je kon kiezen, zou je dan kiezen voor iets waarvan je zeker wist dat het leuk en nuttig is, of zou je iets nieuws proberen? Ik vond het een lastige keuze. Maar dit jaar koos ik voor het Digital Elite Camp, boven het altijd fantastische Conversion Hotel. Samen met mijn collega’s Jessica en Robyn vloog ik naar Estland en voegden we ons bij de andere 150 internationale gasten.

Dag 1: Tallinn ontdekken

De organisatoren (CXL en Dreamgrow) hadden voor de newbies zoals wij een rondleiding door het oude stadscentrum van de hoofdstad Tallinn geregeld. Een leuke manier om het ijs te breken, temeer omdat de rondleiding eindigde bij de Põhjala brouwerij waar we al veel van de gasten en sprekers konden ontmoeten. Onder hen waren Jack uit Melbourne, Laura uit Venetië, Eugen uit Boekarest en Kaat uit de omgeving Brussel.

pohjala digital elite camp

 

Dag 2: Het Digital Elite Camp in Laulasmaa

De bus bracht ons in een uurtje naar het Laulasmaa Wellness Resort, aan de Golf van Finland. De kamers, de zee en de koffiebar werden verkend en daarna snelden we ons de zaal in, want Peep zou gaan aftrappen.

De aftrap: Peep Laja van Conversion XL

Peep (spreek uit als Pèp) begon zijn verhaal met best practices. En hoe gemakkelijk het is om deze van succesvolle website af te schrapen en zelf te gebruiken. Maar ook hoeveel valkuilen daarin schuilen. Zijn zoektocht naar Repeatable Patterns eindigde uiteindelijk bij het feit dat er maar heel weinig best practices zijn die écht altijd werken (zoals het opsplitsen van een lang formulier in meerdere kleine). Zijn boodschap:

“Conversion research is the only way to go. Don’t skip the heavy lifting!”

Peep Laja Repeatable Patterns

Ik vond het leuk om Peep eens in het echt te zien spreken. Hij is toch één van de grote jongens in de CRO-wereld!

Hana Abaza over de learnings bij Shopify

Hana had voor de gelegenheid een presentatie van een uur in een half uur gedrukt. Veel woorden per minuut, maar nog wel leuk om naar te luisteren. Haar product, een ecommerce platform, is niet uniek. Om succesvol te zijn, moest ze daarom focussen op de ervaring. En de grootste groei realiseerde ze door te focussen op retentie! Leuke learnings, omdat veel CRO juist gericht is op de voorkant van de customer journey.

Ze gebruikte veel signalen van klanten om te schaven aan de value proposition, de pricing en de positioning. Juist die signalen gaven haar de input die ze nodig had, niet de ‘unicorns, rainbows & icecream‘ die ze zo vaak vanuit marketingcollega’s voorgeschoteld kreeg.

Daarnaast heeft ze leuke effecten behaald door de bias op leadkwaliteit te ‘misbruiken’. Leads vanuit Adwords bleken veel minder goed te converteren door het Salesteam dan leads vanuit Contact Us. Het salesteam gaf aan dat dit veel moeilijkere leads zijn. Hana veranderde in een AB test de benaming van leads, waarna het conversieratio enorm steeg. Het was dus de bias van het salesteam die conversies in de weg stond, niet de kwaliteit van de leads.

Chris Out over de impact van Growth Teams

Chris stelde ons de vraag: “Are you working in a multi disciplinary team with focus on high tempo testing on the entire customer journey?” Een goed moment om even te spiegelen. Multidisciplinair, check. High tempo testing, hmm. Sommige delen van de journey wel. Zoals bij vele organisaties zit CRO van nature aan de voorkant te sleutelen, maar net als in het verhaal van Hana benadrukt ook Chris het succes van cro aan de achterkant.

Chris Out - Growth Teams - Digital Elite Camp

Ed Fry over Data Driven Growth

Ed liet op het Digital Elite Camp zien hoe je met data aan de slag moet gaan om de snelste groei te bewerkstelligen. Daarbij zinspeelde hij op de integratie van alle data die voorhanden is, zodat ook onverwachte correlaties aan het licht kunnen komen. Op die manier kun je de grootste hefbomen creëren voor optimalisatie en groei.

De complexiteit die dat met zich meebrengt kun je alleen aan als je keihard gaat automatiseren. Naast die automatisering en het hebben van processen, heb je ook regels nodig. Ik vond het een leuke case van Hubspot, maar zie nog niet direct toepassingen binnen de organisatie.

Alexa Hubley over The Agile Marketing Playbook

Alexa had een probleem bij Unbounce. Iedereen kende Unbounce van de landing pages, maar ze hadden al geruime tijd twee andere producten: sticky bars en popups. Toch gebruikte niemand ze. Na onderzoek bleek dat ook niemand ze kende.

Door middel van design sprints werden oplossingen bedacht en gerealiseerd. De input haalden ze voornamelijk uit surveys.

Natuurlijk is het een succesverhaal, dus de effecten waren zeer positief. Maar we geloven haar wel, want ook bij Centraal Beheer zijn de resultaten uit design sprints erg positief. Boekentip van Alexa: Jake Knapp – Sprint.

Vlammen met André Morys

André heb ik eerder mogen aanschouwen, hij is altijd een energieke en vrolijke verteller. Daarnaast is hij verzot op over-de-top effecten in presentaties, vooral vlammen. Die zagen we dus veelvuldig voorbijkomen. Daarnaast had hij ook nog een leuk verhaal. 🙂

“52% van de Top 500 bedrijven in het jaar 2000 bestaat inmiddels niet meer.”

Hij schetste de situatie van een bedrijf waarbij jij als conversiespecialist lekker testjes uitvoert met verschillende knopkleuren, terwijl het management daar helemaal niks van meekrijgt, aangezien het nauwelijks impact heeft op de kansen op voortbestaan. Zijn advies: Doe experimenten met veel impact en neem de moeite voor lief.

Hij geeft aan dat enkel met dit soort grote impact testen een link gemaakt kan worden met de strategische uitdagingen waar een organisatie als een geheel voor staat. Dus in plaats van de touchpoint binnen een journey van een klant te optimaliseren, focus je op het verder brengen van de organisatie.

Een bijzonder statement, omdat het lijkt te impliceren dat iedere test een revolutie moet zijn, geen evolutie. Maar aan revolutie hangen weer risico’s waardoor je impact minder groot kan zijn. Die vraag had ik hem graag nog willen stellen, maar dat is tot dusver niet gelukt.

De tirade van Karl Gilis

Een van de leukste mensen die ik ben tegengekomen tijdens het Digital Elite Camp is Karl Gilis. Deze Belg nam ons met veel energie mee in de frustrerende wereld van tankstation-websites. Het werd pijnlijk duidelijk wat usability moest inleveren voor branding en fancy design. Geen handige informatie over locaties of prijzen, wél veel onnodige banners, sliders, videobackgrounds en andere afleidingsmanoeuvres.

“If you don’t care about words, you are a decorator, not a designer.”

Hij benadrukte dat er veel valkuilen zijn waardoor we ons werk als conversiespecialisten slecht doen. Enkele voorbeelden:

 • We zetten de klant toch stiekem niet op de eerste plek
 • We houden teveel van fancy design
 • We geven klanten geen complimenten
 • We vertrouwen op ons gevoel
 • We zijn egocentrisch

Ik kan het op veel vlakken wel met hem eens zijn. De website is vaak genoeg een spel van balans vinden tussen behoeftes van de klant en het neerzetten van jezelf als merk. En ik geef het toe: als iets wel werkt maar het is niet mooi, dan maakt me dat ergens wel verdrietig. 🙂

Ook buiten de sessie om was het een genot om Karl erbij te hebben.

karl gilis digital elite camp

Digital Elite Camp: ook de avond telt

Na deze sessies was het tijd voor diner en vermaak! Zowel deze avond als de avond erna viel alles perfect op de plek. Je merkt dat Estland vrij noordelijk ligt, als je rond 23:00 uur op het strand naar een zonsondergang aan het kijken bent. Het eten was goed, de drank vloeide rijkelijk en de sfeer was prima. De ingehuurde cabaretier was vermakelijk, hoewel geen hoogstandje.

Wat me vooral opviel was hoe benaderbaar de sprekers waren. Natuurlijk waren er op de 2e dag Q&A sessies, maar ook in de avonden kon je ze prima bereiken. Naar verluid is dat ook de kracht van de locatie. Vorig jaar werd er geëxperimenteerd met een locatie in Tallinn, maar dat had als gevolg dat iedereen ’s avonds de stad in ging. Je zag elkaar dan niet terug.

sfeerbeelden

Dag 3: Méér sprekers

Na een veel te korte nacht was het weer tijd voor een ontbijt, waarna de sprekers weer los zouden gaan.

Craig Sullivan over cross device optimalisatie

In 2017 had ik het genoegen om Craigs presentatie van zijn ‘2000 flessenavontuur‘ mee te maken op het Conversion Hotel. Een fantastisch en ontroerend verhaal, dus mocht je het nog niet kennen, klik dan zeker even op de link.

Vandaag deed hij het iets rustiger aan. Hij vertelde over waar zijn werk zich vooral op richt: optimalisaties aan de onderkant van de pyramide. Aan de hand van enkele extreme voorbeelden van mobiele websites beargumenteerde hij zijn focus: er is nog zóveel wat gewoon niet goed werkt, en daar valt de meeste winst te halen. Qua conversiekansen, maar ook qua omzet.

“95% of the Google Analytics configs are seriously flawed.”

Die problemen zijn er vaak door twee redenen: Ten eerste doet iedereen veel te gemakkelijk over websites. Aangezien fouten niet dodelijk zijn, worden we niet gemotiveerd om foutloos op te leveren. Ten tweede ontdekt je de fouten niet door halfbakken analytics. Bijna alle configuraties die hij controleert bevatten fouten.

Hij besloot zijn talk met een vrij snelle methode om cross device te analyseren, en daarvan zelfs nog weer een Minimum Viable Testing List.

Annika Oorn vertelt ons meer over…eh…

De titel van haar presentatie triggerde me: Optimizing High Converting Websites. Nice, dacht ik. Dat wordt smullen van tactieken om altijd veel impact met je optimalisaties te hebben, ook als je website het al prima doet.

In plaats daarvan ging het over optimaliseren als je weinig traffic hebt. Heel iets anders, en minder relevant voor ons. Voor jou wel? Dan zijn hier de punten:

 • Personaliseren kan nog steeds
 • Kijk naar brede segmenten
 • Cross-sell/up-sell
 • gebruik micro-conversies
 • Doe kwalitatief onderzoek
 • Verlaag de statistische significantie (haar advies, niet de mijne)

Even iets anders met Andy Carvell

Inhoudelijk een erg goede presentatie, maar helemaal buiten mijn aandachtsgebied: Apps en de Mobile Growth Stack. En ook een beetje over hoe je optimaliseert in de App Store met de ASO stack. Best leuk om aan te horen, maar wederom minder relevant. Het was de tweede presentatie achter elkaar waar ik minder enthousiast over was. Zou het deze dag nog goedkomen? 🙂

Een miljoen designs van Jonathan Epstein

Jonathan kwam wel met een interessant verhaal. Zijn bedrijf biedt een AI platform, waarmee je op veel grotere schaal het perfecte design kunt ontdekken.

Jonathan Epstein Digital Elite Camp

Een behoorlijk statement, een miljoen designs. Hij legt de link met de natuur, waar mutaties bepalend zijn geweest voor de overlevingskansen. Er bestaat altijd een perfecte samenstelling, hij moet alleen nog gevonden worden.

Ik merk dat we vaak afzien van multivariate testen door de grote hoeveelheid traffic die het vergt.  Jonathan claimt dat noch traffic noch doorlooptijd een probleem zijn met zijn miljoen designs, door een combinatie van evolutie en deep learning.

Een half uurtje was voor mij te kort om het geheel aan potentie te beoordelen. Iets waar ik nog wel in wil duiken dus!

Lukas Vermeer test ook aan één stuk door

Een sublieme presentatie over hoe Booking.com er in slaagt om constant meer dan 1.000 testen live te hebben staan. En hoe iedereen in de organisatie ook mag en kan testen.

“We don’t want to be data-driven, but evidence-based.”

Het is om jaloers op te worden, en zo is het waarschijnlijk ook bedoeld. Het maakt dan niet uit dat 9 van de 10 testen falen, met zo’n testtrein ga je alsnog heel hard. Ze hebben een eigen testplatform gebouwd en de medewerkers de creatieve vrijheid gegeven om hun eigen ideeën te testen.

Momoko & Ivan

Momoko had haar microfoon iets te hard aan staan. Of ze schreeuwde iets te veel. In ieder geval zijn er wat trommelvliezen gesneuveld dat halve uurtje. Het leidde zoveel af van haar presentatie, dat ik één ding heb onthouden:

“Datadriven copy kills confirmation bias.”

Ivan Bager was ook een opvallende verschijning. Een stereotype Viking met een noeste uitstraling. En dan nog een behoorlijke baard ook. Hij had een leuk verhaal over wanneer visuals handig zijn (dashboards, meten van progressie) en wanneer storytelling de betere manier is (idee pitchen, overleg met stakeholders).

Ivan Bager - Digital Elite Camp

Op humoristische wijze legt hij uit hoe het proces in elkaar zit:

 • You’ve discovered an insight.
 • It is amazing and will change the world.
 • All the other nerds are amazed.

Aan de hand van het Freytag model, een model dat al sinds de Griekse Tragedie succesvol wordt toegepast in verhalen, geeft hij aan hoe je verhaal moet worden opgebouwd, zodat het maximale effect wordt bereikt.

Een leuk onderwerp ter inspiratie en het trainen van de soft skills.

Q&A met de sprekers

Op de derde dag was er tijd ingeruimd voor Q&A sessies met de sprekers. In de eerste sessie schoof ik aan bij Lukas Vermeer van Booking.com, om te kijken hoe wij zouden kunnen schalen naar zijn testsnelheid. Het antwoord was teleurstellend: dat kan niet. De organisatorische wijzigingen zijn te groot en de transitie naar een dergelijke organisatie duurt erg lang. Ook gingen we nog even in op Bayesiaans testen versus Frequentist (Lukas is groot voorstander van het tweede). En de interactie-effecten die optreden bij het doen van zoveel verschillende testen. Hij omarmt die effecten, erkent dat ze er zijn, maar laat zich er niet door weerhouden.

In de tweede ronde bezocht ik de tafel van Els Aerts. Ik wist dat haar specialiteit Usertesting is, dus vroeg ik haar naar haar ervaringen met psychofysiologisch testen (EEG, micro-expressies, EDA), de effecten van een vraagstelling (CES 2.0) en hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen bij Centraal Beheer goede resultaten uit ons mobiele UX-lab kan halen. Erg leuk gesprek, Els is altijd erg enthousiast en bevlogen. En ook al waren sommige van mijn vragen retorisch, het was wel leerzaam om met haar te sparren.

De nacht en dag 4

De avond had nog iets moois voor ons in petto. Craig kan naast CRO ook prima plaatjes draaien. Het weer was goed, de wijn stond koud en de vlonders waren klaar voor de dansmoves, dus niets stond een beach party in de weg. Karl won de wedstrijd wie het langs op kon blijven. En de muggen wonnen het van Robyn.

dj-craigmuggie

De volgende ochtend vertoefden we een paar uurtjes in de sauna, alvorens we terug gingen naar Nederland.

Conclusie

 • Sfeer: 9
 • Inhoud talks: 7,5
 • Locatie: 9
 • Organisatie: 8

Al met al super positief over het event. Of het de juiste keuze was? Ik denk het wel. Conversion Hotel zou een nog hogere beoordeling krijgen, maar Digital Elite Camp heeft een eigen sfeer en is zeker een bezoek waard.

Behoefte aan de slides? laat het me weten!

PS: Ik heb die Apple Pencil nog maar een paar dagen, dus ik wil niets horen over crappy illustraties 😉

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.